Ερώτηση στην Βουλή του Γιώργου Περδίκη και η απάντηση που πήρε απο τον Υπουργό Εμπορίου

Posted: May 9, 2012 in τοποθέτηση βουλευτών/υπουργών - positions of MPs and Ministers, Βουλή των Αντιπροσώπων - Parliament, Ευρωπαική Ένωση - European Union, νεα - news
Ο κύριος Γιώργος Περδίκης ειναι ο μοναδικός βουλευτής ο οποίος απάντησε στο γράμμα διαμαρτυρίας που του στείλαμε. 
εδώ η απάντησή του:

Αγαπητοί φίλοι,

Έλαβα την επιστολή σας σχετικά με τη συμφωνία Acta. Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και εγώ προσωπικά έχουμε ταχθεί εναντίων της συμφωνίας αυτής και πρόθεσή μας είναι η καταψήφισή της. Έχουμε καταθέσει και σχετική ερώτηση στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε και με εγγραφή θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Με οικολογικούς χαιρετισμούς,

Γιώργος Περδίκης

Βουλευτής Λευκωσίας

Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

gperdikes@parliament.cy

22407242

 Παρακάτω αναρτούμε την ερώτηση που έκανε στην Βουλή και την απάντηση που πήρε απο τον Υπουργό Εμπορίου – Νεοκλή Συλικιώτη. Δυστυχώς η απάντηση, αν παρατηρήσετε κι εσείς δεν απαντάει την ουσία του ερωτήματος.
Ή μάλλον… αν διαβάσουμε ανάμεσα στις λέξεις τότε θα δόυμε ότι τελικά η Κυπριακή Δημοκρατία, ο Υπουργός Εμπορίου και κατα προέκταση, η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ ειναι υπέρ της Συμφωνίας!!! Καθαρά φαίνεται αυτό απο τον τόνο και τον τρόπο παρουσίασης της συμφωνίας στην παράγραφο 4, καθώς και το γεγονός ότι δεν λέει αν μπορεί και αν θα γίνει να παρθεί πίσω η απόφαση υιοθέτησης απο την Κύπρο!
Ακόμη κι αν στην Ευρωπαική Ένωση δεν περάσει εμείς εδώ στην Κύπρο θα έχουμε ακόμη πολύ δουλειά για να σταματήσουμε την ACTA!
 Οι προσταγές των πολυεθνικών δεν πρέπει να περάσουν. Κι αν οι βουλευτές μας και οι υπουργοί δεν θέλουν να αντισταθούν τότε χρειάζεται να τους πιέσουμε να το κάνουν.

Ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.549, ημερομηνίας 1ης Μαρτίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Η Εμπορική Συμφωνία κατά της Παραποίησης, γνωστή και ως “ACTA”, είναι πιθανό να περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις ελευθερίες στο διαδίκτυο, την ελευθερία της έκφρασης, καθώς και την ελεύθερη πρόσβαση σε φάρμακα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και είκοσι δύο από τα κράτη μέλη της, συμπεριλαμβανομένης δυστυχώς και της Κύπρου, έχουν ήδη υπογράψει τη συμφωνία, αλλά υπάρχουν ακόμη περιθώρια παρέμβασης, καθώς η διαδικασία βρίσκεται στο κρίσιμο σημείο της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ACTA παραβιάζει κατάφωρα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες και δημιουργεί ένα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία πλαίσιο σε ό,τι αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης σε φάρμακα.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν εξετάζεται το ενδεχόμενο απόσυρσης της υπογραφής της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Εμπορική Συμφωνία κατά της Παραποίησης, η οποία περιορίζει και παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες.»

Απάντηση ημερομηνίας 19 Απριλίου 2012 του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.549, ημερομηνίας 1ης Μαρτίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας

κ. Γιώργου Περδίκη

«Αναφέρομαι στην επιστολή του Γενικού Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων, με ημερομηνία 7 Μαρτίου 2012, που αφορά στην πιο πάνω ερώτηση του Βουλευτή κ. Γιώργου Περδίκη και σας ενημερώνω τα εξής:

2.       Με στόχο μια νέα Διεθνή Συμφωνία κατά των απομιμήσεων (Anti-Counterfeiting Trade Agreement-ACTA), η Ευρωπαϊκή Ένωση και αριθμός κρατών μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ξεκίνησαν το 2007 διαβουλεύσεις.

3.       Οι διαπραγματεύσεις της εν λόγω συμφωνίας ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο του 2010 μεταξύ των χωρών Αυστραλίας, Καναδά, Ιαπωνίας, Δημοκρατίας της Κορέας, Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού, Βασιλείου του Μαρόκου, Νέας Ζηλανδίας, Δημοκρατίας της Σινγκαπούρης, Ομοσπονδίας της Ελβετίας, Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της.

4.       Σκοπός της Συμφωνίας ACTA είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και η καταπολέμηση των απομιμήσεων/παραποιήσεων στο διεθνές εμπόριο. Περιλαμβάνει επίσης, διατάξεις που αφορούν την επιβολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων και διατάξεων για αστικά, ποινικά μέτρα και μέτρα επιβολής σε ψηφιακό περιβάλλον. Ακόμη, αποσκοπεί στο να βοηθήσει, να σταματήσει την έκρηξη του παγκόσμιου εμπορίου παραποιημένων και πειρατικών προϊόντων και να ενθαρρύνει τους δημιουργούς των πνευματικών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, θα βοηθήσει στο νόμιμο εμπόριο μεταξύ των χωρών, στην ανταγωνιστικότητα και στην αύξηση της απασχόλησης.

5.       Σημειώνεται ότι την εν λόγω Συμφωνία (επισυνάπτεται το κείμενο στα ελληνικά ως Συνημμένο 4) έχουν υπογράψει στο Τόκυο η Ευρωπαϊκή Ένωση και 22 κράτη μέλη της, ενώ 5 κράτη μέλη της, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τις εσωτερικές τους διαδικασίες και άρα δεν έχουν ακόμη υπογράψει.

6.      Σημειώνεται επίσης ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη αντιδράσεις από διάφορα κοινωνικά σύνολα, έχει ζητήσει και αναμένει γνωμοδότηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφορικά με τη συμβατότητα της συγκεκριμένης συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και κατά πόσο αυτή αντίκειται στα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των χρηστών του διαδικτύου.

7.      Επισυνάπτονται για ενημέρωσή σας (Συνημμένα 1-3) ενημερωτικά σημειώματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τη Συμφωνία ACTA, καθώς επίσης και η δήλωση του Επίτροπου κ. Karel De Gucht.»

Σημείωση:   Τα επισυνημμένα έγγραφα έχουν καταχωρισθεί στο Αρχείο της Βουλής.  Αντίγραφό τους δόθηκε στο βουλευτή που υπέβαλε την ερώτηση.

Leave a comment