ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ: Μεγάλη νίκη ενάντια στην ACTA οι δηλώσεις Kroes. Όχι όμως το τέλος της.

Posted: May 9, 2012 in Ευρωπαική Ένωση - European Union, ανακοινώσεις τύπου - press releases, εφημερίδες - newspapers, νεα - news

ανακοίνωση τύπου η οποία στάληκε στον ΑΣΤΡΑ σε απάντηση της είδησης που ανάρτησε χθές.

την είδηση μπορείτε να την διαβάσετε εδώ

τις πηγές μας μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ

Διαβάσαμε χθες την είδηση που αναρτήσατε για την ACTA (Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης).

Θεωρούμε ότι ο τίτλος είναι παραπλανητικός και η είδηση παρουσιάζεται στρεβλά.

Κι αυτό γιατί η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Neelie Kroes, υπεύθυνη για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ένωσης είπε την Παρασκευή ότι «είναι πολύ πιθανό να είμαστε σε έναν κόσμο χωρίς SOPA και χωρίς ACTA, παρατηρώντας την πολιτική πραγματικότητα».

Η πολιτική αυτή πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι ευρωβουλευτές έχουν ταχθεί ενάντια στην ACTA κι έτσι το πιο πιθανό είναι να μην επικυρωθεί από την ολομέλεια της ευρωβουλής.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κατατεθεί προς ψήφιση, ούτε ότι η ίδια και άλλοι ομοϊδεάτες της δεν θα πιέσουν για να περάσει! Ήδη στην είδηση καταγράφεται ότι ο εκπρόσωπος του γραφείου της, Ryan Heath,  είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Κομισιόν δεν έχει αλλάξει την θέση της για την χρησιμότητα της ACTA (την στηρίζει δηλαδή) και θα συνεχίσει να δουλεύει προς την κατεύθυνση της τελικής επικύρωσης».

 Η ψήφιση για την ACTA θα γίνει από την ολομέλεια της Ευρωβουλής στα μέσα του Ιούλη, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

Τα περισσότερα κόμματα της Ευρωβουλής είναι ενάντια στην ACTA, προς το παρόν και λόγω των πιέσεων που έχουν δεχτεί από τις μαζικές κινητοποιήσεις του κόσμου που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο 2012.

Τι συμβαίνει με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές; Κανένας δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα.

Και κρίμα που το ράδιο σας δεν έχει αναφέρει τίποτα για το τι κάνει η Κύπρος για την ACTA. Η Κύπρος παρόλο που στην διεθνή συνάντηση στην Ιαπωνία δεν ψήφισε υπέρ της ACTA, στην Κύπρο την έχει περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο. Μια χώρα είναι δυνατόν να περάσει την ACTA και χωρίς να έχει ψηφιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως αν κυβέρνηση Χριστόφια την επικυρώσει, ενώ πολλές νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη αρνηθούν να το κάνουν, αυτό θα είναι μεγάλη απογοήτευση για όλους μας.

Σαν εκστρατεία STOP ACTA στην Κύπρο, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να πιέζουμε έτσι ώστε να μην περάσει η ACTA στην Ευρώπη, και στην Κύπρο.

Ζητάμε από τους υπουργούς να αντισταθούν στα προστάγματα των πολυεθνικών και να αλλάξουν την απόφασή τους για την ACTA στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ζητάμε από τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές να μην ψηφίσουν την ACTA στην βουλή και στην Ευρωβουλή.

Ελπίζουμε να έχουμε την σταθμό σας σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια, καθώς η ACTA δεν αποτελεί τίποτα παραπάνω από μια συνθήκη φίμωσης της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στο ιντερνετ, καταπάτησης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Leave a comment